Tiilikaton pinnoitus – näin uudistetaan katto kestäväksi

Julkaistu: 16 August 2023

Jos tiilikatto alkaa näyttämään liian paljon ajan patinoimalta, ja sen ilme kaipaa uudistamista, tiilikaton pinnoitus on hyvä vaihtoehto katon uudistamiselle. Jos tiilet ovat ehjät ja tiilikattoa ei tarvitse vaihtaa kokonaan, on se mahdollista pestä ja pinnoittaa. Verrattuna kattotiilien uusimiseen, se on edullinen ratkaisu. Tässä blogissa kerromme, mistä tiilikaton pinnoituksessa on kyse ja miten se toimii.

Tiilikaton pinnoitus uudistaa katon ilmettä

Tiilikatto on yksi suosituimmista kattotyypeistä Suomessa. Se kestää pitkään ja antaa talolle perinteisen ja kauniin ilmeen. Vaikka tiilikaton kestoikä on pitkä, se kuluu ajan myötä ja tarvitsee uudistamista. Tämä on tärkeää katon kestävyyden ja ulkonäön kannalta. Tiilikaton pinnoituksella voidaan uudistaa katon ilmettä ja pidentää sen kestoikää. Tiilikaton pinnoitus tarkoittaa vanhan tiilikaton suojaamista ja sen muuttamista uuden näköiseksi pinnoittamalla se värittömällä tai värillisellä pinnoitteella. Pinnoite on katon suojakäsittelyä, joka antaa katolle likaa ja vettä hylkivän pinnan

Tiilikatto pestään ennen sen pinnoittamista

Ennen kuin tiilikaton pinnoitus aloitetaan, katon täytyy olla puhdas. Katto puhdistetaan pesemällä se painepesurilla, käyttämällä riittävästi vettä ja sopivaa painetta. Ennen katon pesua täytyy tarkistaa katon kunto, koska sekä katteen että aluskatteen täytyy olla ehjät, että käsittely voidaan tehdä. Pesulla poistetaan katon pinnasta kaikki epäpuhtaudet ja sammal sekä jäkälä. Epäpuhtaudet voidaan poistaa katolta myös manuaalisesti harjaamalla. Rikkoontuneet tiilet täytyy korjata ennen kuin pinnoite voidaan levittää katolle. Kun katto on puhdistettu, tiilikatto käsitellään kasvintorjunta-aineella, jonka annetaan vaikuttaa ja imeytyä katon pintaan yön yli. Tämän jälkeen katolle voidaan levittää varsinainen pinnoite seuraavana päivänä.

Tiilikaton pinnoitus kannattaa jättää ammattilaisen hoidettavaksi

Tiilikaton pinnoitus voidaan tehdä värillisellä tai värittömällä pinnoitteella. Pinnoitusaine levitetään katolle yleensä kaksi kertaa, että siitä tulee riittävän kestävä ja suojaava. Kannattaa muistaa suojata pinnoitteelta esimerkiksi kattotikkaat ja ilmastointiputket, jotta ne eivät värjäänny. Pinnoitetuista katoista tulee kestäviä, siistejä ja uudennäköisiä. Pinnoitteen kestoikä on yleensä 20 vuotta tai mahdollisesti enemmänkin. Tiilikaton pinnoituksen voi tehdä itse, mutta jos ei omista siihen tarvittavia työvälineitä ja kokemusta, hoituu se helpommin tilaamalla tiilikatonpinnoitus ammattilaiselta.

Tiilikaton pinnoitus on hyvä ratkaisu silloin, kun katto on ehjä, mutta se kaipaa puhdistusta ja suojaa. Pinnoituksen tekeminen kannattaa jättää ammattilaiselle, etenkin silloin, jos et ole aiemmin tehnyt tällaista projektia. Asiantuntijat osaavat valita oikeat pinnoitusmateriaalit ja tekniikat. Hyvin hoidettu katto kestää pitkään käytössä.

Tiilikaton pinnoitus ammattilaiselta Jyväskylässä: Safiro Oy.

jaa  

Kattotyöt on viisasta teettää ammattilaisilla

Jokainen talon omistaja tietää, että talon katto on sen ensimmäinen puolustus sateelta, tuulelta ja auringonpaisteelta. Se on myös yksi talon tärkeimmistä osista, sillä jos se vuotaa tai ei kestä rankkaa säätä, koko talo voi saada kosteusvaurioita. Siksi katon huolto ja tarvittavat korjaukset ovat erittäin tärkeitä. Näissä blogikirjoituksissa keskitytään kattotöihin ja niiden tärkeyteen. Katto ja sen osat tarvitsevat säännöllistä huoltoa ja puhdistusta. Olipa materiaali sitten pelti, tiili tai huopa, kaikki ne tarvitsevat huoltoa. Samoin savupiiput ja räystäät ovat alttiita rapautumaan sään vaikutuksesta. Näiden huolto ja korjaus on myös viisasta jättää ammattilaisten hoidettaviksi. Heillä on tarpeelliset ammattivälineet ja tottumusta katolla työskentelyyn. Antoisia lukuhetkiä blogin parissa. Myös asialliset kommentit ovat tervetulleita.

arkisto